Fort Diemerdam (Overdiemerweg 1) - Diemen 690009

Werk:  Nieuwbouw paviljoen op Stelling van Amsterdam

Omzetklasse:  A

Opdrachtgever:  Stadsherstel Amsterdam NV

Architect:  Emma Architecten

 

                                                                                                                  

Op "de Dag van de Bouw" d.d. 5 juni 2010 waren er twee officiële momenten op Fort Diemerdam. Enerzijds werd de oplevering van het fortwachtershuisje gevierd en anderzijds was er de aftrap van ons nieuwste project voor Stadsherstel Amsterdam NV, te weten de nieuwbouw van een paviljoen naar ontwerp van Emma Architechten. Het was een mooi moment om voor de eerste keer iets te zeggen over De Creatiespiraal. Het positieve effect van opdrachtgevers die werkelijk investeren in Cultureel Erfgoed én in mensen die een nieuwe kans verdienen. Op beide projecten wordt namelijk samengewerkt met jongeren van de Stichting Herstelling. Het was een memorabele dag, maar de echte start van het project liet vanwege technische en organisatorische ontwikkelingen "nog even" op zich wachten.

 

In maart 2011 werd dan uiteindelijk toch echt de eerste paal geslagen. En aansluitend werd zo'n 1.000 m3 grond ontgraven om het enige rechthoekige deel van het ontwerp van Emma aan het oog te ontrekken. Na het betonwerk kwamen de stalen delen op het werk. Deze bijzondere delen zouden zonder "de computer" nooit tot stand gekomen kunnen zijn. Net zo min als het gehele gebouw op zich. De basis van de buitenwanden werd namelijk gevormd door twee "krakelingvormige" staalconstructies, waarvan de bovenste zelfs onder een kleine hoek werd geplaatst. Door het trekken van de raaklijnen over deze twee onderdelen ontstond er op papier een prachtig glooiend gebouw, waarbij de helling aan de ene zijde afliep naar buiten en aan de andere zijde naar binnen viel. In het werk werden deze raaklijnen vervangen door houten balken van 100x250mm met een maximale lengte van 6m1. Deze werden met ankers gekoppeld aan de staalconstructies en de basis van het gebouw kreeg in 3D zijn waarachtige vorm. Vervolgens gingen de panlatten erop en ca. 13.000 red cedar shingles en het product staat! Onze dank is groot voor het mogen bouwen van dit unieke project, dank aan Opdrachtgever, architect, leveranciers, neven- en onderaannemers en last but not least onze eigen uitvoerder Rex en onze vakmensen. Het is echt een plaatje geworden en staat in een mooi contrast met de door de Stichting Herstelling herstelde Fortwachterswoning.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Please reload

Zoek op categorie
Zoek op plaats
Please reload

VERTROUWEN  |  VAKMANSCHAP  |  KWALITEIT  

BG logo new.jpg